MC tur som personlig utfordring.
Mindre oppdatering Feb 2019
Etter Iron Butt, Long Distance Rider utfordring på 2000 km på 23 timer i 2018. Tanken er også en runde til Moldova og Transfaragasan passet i månedskiftet juni/juli…
Vi planlegger nå påsketur med Nurburgring som mål. Det er laget 3 ruter som dekker 1600/2000 km på 24 timer og den lange med 2500 km på under 36 timer.
Avreise 15, april. Det er også en rute som kan utføres av lettvektere på 805 km på 12 timer. De har ennå noen mil til ringen, men de kan ta det rolig det siste stykket.
Er du en aktiv type? Sporter litt og svetter. Går du aktivitetsturer, klatrer i fjellet, skyter dyr, har kondisjonskrevende fritid/hobby?
For meg er det mc turer som blir utfordringene. Helsa setter stopper for de mer normale aktivitetene.
Hva er en lang tur? Hva er utfordringene? Når dette opprinnelig skrives i kladd form (2012), var det lettere å gjennomføre 100 mils dager enn idag i 2017. Idag (2019) når det publiseres er det mer realistisk med 80 mils turer grunnet tettere trafikkbilde og stadig fallende fartsgrenser over hele Europa. Velger å ikke redigere for mye å tilpasse. Bare husk det under planlegging.
Dagstur på Hundre mil…som rundtur. Ukestur med dagsetapper rundt 60-100 mil.. Det er distanser som krever disiplin og erfaring for å bli gjennomført trygt. Du må ha funnet roen bak styret. En må være innstilt på avbrudd når det «butter imot». Prøv først med halvtimes pause. Bedre? Nei? Finn nærmeste hotell. Det er noe dritt å gi seg, men verre å være en del av dødsstatistikken.
Inntak av mat og drikke i balanserte mengder sikrer flyt. Bli kvitt «sutte på flaske» vaner. Kroppen klarer fint å regulere seg selv under normale omstendigheter. Ekstrem varme, mer vann. Kulde, øk kaloriinntaket. MEN IKKE ALT PÅ EN GANG i den tro at tiden er vel anvendt. Det er den ikke.
Legg opp til faste avstander/tider for etapper. Jeg foretrekker ca 15-20 mil eller 1.5 time. Bensin og benstrekk. Kanskje et par småslurker og en halv snickers på annet hvert stopp. Høres lite ut? Langkjøring er ikke så veldig krevende når du har funnet flyten og er hjemme i salen. Trår du ned for mye mat og drikke vil kroppen prioritere fordøyelsen og sløve deg ned. Alt som går inn skal ut.
Ca hver 4 de time kan det legges inn noe mer pausetid. Ikke overdriv. Hvert minutt er 1500 meter du ikke får kjørt den dagen. Mens du spiser lunsj i en time har jeg kjørt ….fra 8 til 12 mil. 2 slike pauser utgjør forskjellen på en kjøredag på 75 mil eller 100 mil.
Turen må planlegges, minst dag for dag, gjerne timen for time. Bommer du i et kryss? Ikke stopp og vurdere. Enten tar du neste…eller du vender om. Bæng that’s it. Ikke vas bort tiden. Det blir slitsomt. Kan du, så planlegg stasjon for stasjon. Der er det toalett litt enkel mat, drikke og som regel sitteplass med tak som beskytter mot regn/ sol.
Flere sammen. Da gjelder det å følge med i speil, hele tiden. Alle skal med. Å kjøre fra en kan kreve flere timer å rette opp.
Slike turer har sin sosiale funksjon når gruppen mestrer å holde sammen og finne en felles flyt og komme i mål til noenlunde riktig tid. Når en kommer frem…da har man noe å snakke om.
Beregn ALLTID ekstratid. Dersom alt går bra den dagen, et det ledig hviletid ved ankomst.
Litt fest ved ankomst? Videre neste dag? Husk at en del land har fått nullgrense for promille.
Skal du prøve deg?,
Pakk nøkternt. Det kan bli store temperaturforskjeller. Ha regntøy som eget plagg, Helst «ekte» regntøy som gir ekstra beskyttelse i kaldt vær. Pakk alt i plastposer. I nøden kan posene brukes som hansker, og holder ting tørre. 10 timer i regnvær som slår med samme hastighet som vi kjører kan sprenge enhver tetningslist.
Reise innen utvidet Europa. Mine råd…er nok ikke bedre enn det du finner du på nettsidene til NAF og NMCU, samt andre plasser……
Hva skal med…Bergningsavtale som gjelder der du skal kjøre, når mulig. NAF MC, FALCK, Forsikringstilbudet i delkaskoen osv. Gyldig Grønt Kort som forsikringsbevis. Forsikringsselskapet ordner. Bestill et par uker før. Oppdatert pass. EØS helsekort. Reiseforsikring. 3 kredittkort hvorav det ene, bankkort med Visa. Ta kopi av passets bildeside som samen med førerkortet holder til id sjekk langs veien, vanligvis.
Ha kontanter. Selv i Tyskland, Sveits,Østerrike, Frankrike….er det mange hotell som kun tar kontanter. Du treffer til og med store bensinstasjoner i Tyskland som krever kontant betaling. Kortautomater som vi er vant med er nesten ikke å se.Vår plastverden er fjern for de fleste utenfor Norden. Og i Danmark må du enten betale kontant, eller få påplusset gebyr for å bruke kort. (dette er fortsatt situasjonen i 2017). Endret for 2018.
Sjekk de landene du skal gjennom. Det er mye rare regler. MC med tilhenger er forbudt i noen land. Står det at du må ha briller i førerkortet? Noen land krever da at du har reservepar. Frankrike krever at du har promilletester og en i reserve…. Andre steder må du ha reservepærer. I Sveits er det straffbart å ha GPS med fotoboksvarsling. I Østerrike er det forbudt med reservekanne med beonsin. Fri fart i Tyskland er avgrenset av 130 km/t…hvis du havner i en ulykke og har høyere fart kan du få ansvaret kun av den grunn. Du kan få bot for Gps med fotoboksvarsling i Tyskland.
Sjekk promillegrensene!
I 2017 ble det flere utfordringer av «normal standard» og en litt mer heftig. I midten av august, ble det en 24 timers runde. Målet var å kjøre så langt som mulig på 24 timer. Ruten var planlagt om Oslo, Ørebro, Ystad, Hirtshals. Værmelding var sjekket, bekledning vurdert, og reserver pakket. Var forberedt på å måtte bryte, men satset på kjørevaner og seighet. Passasjer skulle det også være. Så det ble 2 personer på kun en mc. Det er en heftig oppgave å sitte bakpå en Kawa ZX10R i 24 timer…bare prøv. Startet kl 21:03 i 20 grader. Innen en time var det falt til 16 grader….ut fra Oslo var det allerede nede i 10-12 grader. Fra Ørje og om Ørebro, gjennom natten og helt til Jønkøping, var temperaturen godt under 10 grader…..det var vi ikke forberedt på. Det dugget og yret og visiret måtte være åpent. Farten var vår verste fiende i denne temperaturen, så det ble mange timer med 60-70 km/t i svensk steinmørke….nesten ikke biler å se. Rett etter Jønkøping, og etter mange småstopp for å få varme, måtte vi innse at det nå gjaldt å være fornuftige, droppe km målet og komme seg velberget hjem. Litt regn var med på å fastslå at nok var nok….en liten pause på hver vår benk, så var det på’n igjen. Sving mot Gøteborg og satse på å være hjemme til samme tid som vi reiste, et døgn senere. Så fikk det bli så mange km som det ble. Kom i rushet ved fergen til Horten, og tapte en time der. Men, vi rakk hjem til 21:07, 4 minutter over «target» tid. Og det ble 140 mil der vi frøs i minst 50+ mil. Kun et måltidsstopp ble det rett utenfor Gøteborg, når vi var helt bestemt på at km jaget var slutt. Så vi var altså på hjul i «over» 24 timer…..
Vi prøver igjen i 2018….tror vi.
Husk, at å stoppe i tide ikke er dumt, det er rett og slett det lureste du kan gjøre.
** Juli 2018…. 2000 km på 23 timer. Gjennomført
September 2018 ….Planlagt 2600 km på under 36 timer.. Denne måtte avlyses i siste øyeblikk av helsemessige årsaker.
Påsken 2019… Planlagt Grimstad til Nurburgring 2500km på under 36/24 timer. Brudd ved Rendsburg Tyskland, helsemessig, innlagt sykehus i en uke.
Start siste helg i juni 2019… Planlagt fra Kolding Danmark til Moldova. 2500 km på 36/24timer. Avbrudd teknisk svikt etter 140 mil i Ungarn. Kom til Romania og der innså vi t det aldri ville latt seg gjennomføre på oppsatt tid grunnet trafikk og veiforhold den siste fjerdedelen av ruten. Ble kjempetur likevel. Fikk kjørt Trans Alpina passet.
Neste forsøk, forhåpentligvis i 2020, blir uten slike «hårete mål» med steder vi kjenner for lite til. Kjører gjerne Moldova m.m., men ikke på tid.