Bloggnorge.com // Som jeg ser det / As I see it
Start blogg

Tanker som slår meg

På tur…Husket dette ?

onsdag 14. april , 2021 kl. 12:49 i Ukategorisert. 0 kommentarer »

«Kort» siste sjekkliste før turen..

Du har selvfølgelig tatt nødvendig service.  Du har selvfølgelig veihjelp som dekker reiseruten ( ikke alltid det er mulig).  Reiseforsikring.  VISA kort.  Husk at det er en del områder der de ikke vil ha Mastercard fordi det er amerikansk.  Skandinavia er alene om å være helelektronisk langs veien.  Dette begynner å endre seg allerede ved danskegrensen.  Fra Tyskland og videre vil du kunne treffe på  både hoteller og bensinstasjoner som ikke tar kort av noe slag. Går du østover gjelder det samme, men det endrer seg fort der.  Anbefaler både debet og kredit kort.  Må du ha briller når du kjører ?  Noen land krever at du har med reservebriller.  Frankrike krever at du har med 2 promillemålere. Flere land forbyr GPS med varsling om fartskontrollpunkter. Reservekanne ?  Ikke tillatt over alt. Bompenger ?  Sørg for å vite hvor og hvordan, det blir veldig dyrt hvis glemt.

Dekktrykk foran og bak.  Sjekke at det er litt ekstra for å dekke last og fart.  Husk at anbefalt trykk er basert på «gjennomsnitts fører» på 75 kg og rundt 170-175 høy.   Er du lengre, så legges mer trykk på forhjulet.  Er du tyngre, legges mer trykk på begge hjul  Har du passasjer og last….  Dette bør du ha forsøkt deg på lenge før tur.  Har du lavt trykk i forhold til last kan det fort bli wobble og upresis styring.

Dekk mønster. Dybde – husk at mønsterdybde måles ut fra en gjennomsnitt.  Det blir nesten alltid flatt i midten på tur, uansett hvordan det ser ut ved start.  Ta hensyn til det ved vurdering.  Mer last og høyere fart sliter mer. Min vurdering er enkel, hvis ikke det ser ut til å være mønster til minst det dobbelte av planlagt tur, da bytter jeg dekk.  Se etter skader og flate partier etter bråbrems.  Være kritisk.  Ikke gøy med dekksjau på tur.  Det skjer alltid når alt er stengt og helgen nærmer seg.

Kjede og drev, samt wire.  Se over lenke for lenke og tann for tann.  Smør godt, rengjør godt, smør godt igjen…  Har du peiling på hvor langt du vanligvis kommer på et drevsett ?  Ser det det minste slitt ut ?  Bytt.  Dette kan en aldri poengtere nok.  Var på tur til Nurburgring, med nesten nytt kjede. Alt så greit ut.  Underveis, etter noen hundre mil i god fart begynte en klikke lyd og litt lugging i sving.  Kikket på kjede, ikke noe problem.  Men det gav seg ikke.  Tok da nærmere ettersyn.  Da viste det seg at noen av rullene var slitt slik at de skranglet frem og tilbake.  Med 200 HK og potensiell toppfart på rundt 300, var det uansvarlig å kjøre med.  Fant verksted, ville ha det beste de hadde.  Hyggelig pris for bytte og deler.  I ettertid, viser det seg at «det beste» ikke helt holder mål.   Neste tilfelle.  Annen MC, Drevsett gått ca 5000 km. Helt fint å se til.  På motorvei i Ungarn røk kjedet rett av…. Viste seg at verkstedet (før min tid) hadde montert bakdrevet feil slik at det hele tiden tygget på kjedet.  Der røyk en helg ….  Sjekk wire til gass/clutch/ brems…ikke lett å få tak i underveis.

Lys – virker alt ?  Har du lovlige lys?  Husk at andre land kan ha strengere bøter og krav til lys, og det kan være motsatt for all del.  Men vær klar over hva du gjør her.  Noen land har absolutt krav til at du har med reservepærer.  Det er en god ide uansett.  Husk å ha med sikringer også.

Bremser – se etter at du har mer enn nok å gå på.  Smør kalipere. Lenge siden bremsevæske ble skiftet?  Høy temp, lange bakker, bytrafikk.  Det får opp temp på det flytende og kan gi total bremsesvikt når det koker. Riktig uheldig kan du være at det faktisk låser bremsene i fart, det har jeg opplevd og det var helt uforståelig ….krevde mye tankevirksomhet før teorier og praksis møttes.

Har du vognkort, forsikringsbevis (Grønt Kort for utland), førerkort og kopi for sikkerhets skyld, pass med sikkerhets kopi, EU helsekort oppdatert, reservenøkkel ( pass på at det er den rette, jeg har bommet der), reservenøkler til bagasje, billetter, kart, reiserute….. Og deg selv.

Reiser du samemn med andre, sørg for at dere har hverandres nummer og eposter.  Hvem skal ringes «in emergency» ?  Vet dere om hverandres medisinske utfordringer ?

Før du starter sørg for at alt er ladet og ligger klaret.  Bruker du GPS, sørg for at evt planlagt rute er blitt lagret riktig.  Oppdater programvare og sjekk at det virker. Ta NØDVENDIGE justeringer av mobiltelefonens tillatelser til Roaming og alt slikt.  Litt basic verktøy..

Dette er en liste over det siste før avreise, og alt burde være klart fra før..




(Kun synlig for administrator) *

Driftes av Bloggnorge.com - Gratis Blogg | PRO ISP - Blogg på webhotell og eget domenet | Genc Media - Webdesign og hjemmeside
Bloggen "Som jeg ser det / As I see it" er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Forfatter er selv ansvarlig for innhold. Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge[dått]com.
css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.